Kouluvarsojen laatuarvostelu

Pisteytys

1. Rakenne :: max. 10 pistettä
2. Askellajit :: max. 15 pistettä
3. Lisäpisteet :: max. 4 pistettä
4. Suku :: rajattomasti
5. Laatupisteet :: max. 10 pistettä

Pisterajat

KV-I 35 p. ->
KV-II 20-34,5 p.
KV-III 10-19,5 p.
Ei palkintoa alle 10 p.

1. Rakenne

Rakennepisteet tulevat yhdeltä tuomarilta. Rakennearvostelun pohja on sama kuin KRJ:n laatuarvostelussa (pienillä muutoksilla), mutta arvostelu on nuorille hevosille löysempi. Lisäksi rakennekuvasta saa yhden lisäpisteen. Varsakuvilla voi myös osallistua. Maitovarsojen ja vuotiaan kuvilla pisteet ovat maksimissaan kahdeksan pistettä.

»  Rakennekuva 1 p. (ilmoitetaan pisteidenlaskussa kohdassa lisäpisteet 02/16 lähtien)

0 pistettä
- Hevosella ei ole lainkaan kuvia
- Hevosella on kuvat, joista on erittäin vaikea tai mahdoton arvostella (esim. pelkkä pääkuva)
- Hevosella on kuvat väärää sukupuolta edustavasta hevosesta esim. tammalla orin/ruunan kuvat (tästä oltava tuomarilla 100% varmuus!)
- Hevosella on kuvia useammasta kuin yhdestä hevosesta (varsakuvia ei lasketa)

1 - 3 pistettä
- Hevosella on useita erittäin pahoja rakennevirheitä
- Hevosella on kuvat, joista on hankala arvostella (osaa hevosen rakenteesta ei pysty arvostelemaan)

4 - 5 pistettä
- Hevosella on vain heikko rakenne liikekuvien kanssa tai ilman
- Hevosella on heikot liikekuvat (kuvat esimerkiksi sivuviistosta / ratsu huonolla ohjastuntumalla / estekuva missä hevonen näkyy sivusta päin kokonaan)

6 - 7 pistettä
- Hevosella on keskinkertainen rakenne ilman liikekuvia (7 p. on jo ok rakenne)
- Hevosella on tyydyttävät liikekuvat

8 pistettä
- Hevosella on hyvä rakenne ilman liikekuvia tai tyydyttävillä liikekuvilla
- Hevosella on hyvät liikekuvat ilman rakennekuvaa

9 pistettä
- Hevosella on erinomainen rakenne liikekuvien kanssa tai ilman
- Hevosella on erinomainen rakenne ja hyvät liikekuvat

10 pistettä
- Hevosella on erinomainen rakenne ja hyvät liikekuvat

2. Askellajit

»  Käynti: arvottu tulos 1-5p. välillä + liikekuvasta 1 lisäpiste.
»  Ravi: arvottu tulos 1-5p. välillä + liikekuvasta 1 lisäpiste.
»  Laukka: arvottu tulos 1-5p. välillä + liikekuvasta 1 lisäpiste.

Yhteenveto lisäpisteistä: rakennekuva, käynnin liikekuva, ravin liikekuva, laukan liikekuva (max. 4p.)

3. Suku

Sukuosuuden tarkoituksena on arvostella varsan suvun todellisia meriittejä virtuaalimaailmassa. Tästä syystä arvostelu suosii pisteytyksellään pidempisukuisia hevosia. Kohdassa ei ole maksimipisterajaa. Myös suvuton (evm-sukuinen) hevonen voi osallistua tilaisuuteen, mutta se saa sukuosuudesta nolla pistettä. Sukutaulusta arvostellaan vain ne hevoset joiden linkit toimivat. Palkintojen tulee löytyä selkeästi merkittyinä arvosteltavan hevosen sivuilta.

»  Jokainen KRJ-I, KV-I tai KVJ A-Premium palkittu hevonen suvussa: 2p.
»  Jokainen KRJ-II, KV-II tai KVJ A palkittu hevonen suvussa: 1p.
»  Jokainen KRJ-III, KV-III tai KVJ AB palkittu hevonen suvussa: 0,5p.
»  Jokaisesta KV-palkinnosta ensimmäisessä polvessa (isä ja emä): 2p. / max. 4p.
»  3 polven sisällä hevonen joka on palkittu kaikilla seuraavilla palkinnoilla; KRJ, KV tilaisuus ja KV jälkeläisarvonimi: 2p.
»  3 polven sisällä hevonen, jolla on 40 KRJ:n alaista koulukilpailusijoitusta tai täydet pisteet porrastetuissa: 0,5p.

Sukulainen palkitaan vain yhden, parhaimman palkinnon perusteella. Eli jos emä on KRJ-I ja KV-I palkittu, saa arvosteltava hevonen siitä 2p. Mikäli emä on KRJ-III ja KV-I palkittu, saa arvosteltava hevonen siitä 2p. Mikäli emä on palkittu KRJ:n laatuarvostelussa, KV:n laatuarvostelussa ja KV:n jälkeläisarvonimella millä tahansa palkinnoilla, saa arvosteltava hevonen siitä 2p.
Kilpailusijoituksista annetaan pisteitä vain, jos hevosta ei ole esitetty laatuarvosteluissa. Eli jos emällä on 40 sijoitusta ja KRJ-II palkinto, saa arvosteltava hevonen siitä 1p. Porrastetuissa kilpailleilla hevosilla tulee olla täydet sijoitukset koulutustasoltaan (0p, jos koulutustasoa ei ole hevosen sivuilla. Pelkkä porrastettujen numero ei ole riittävä tason merkinnäksi). Tuomarit käyttävät tätä sivua apunaan. Vain KRJ:n alaiset sijoitukset ja porrastettujen pisteet huomioidaan.

Jos sukulainen kertaantuu niin samasta sukulaisesta saa pisteet jokaisessa polvessa. Esim jos Rosvo-Roope on KRJ-II palkittu ja esiintyy hevosen suvussa isänisänä ja emänisänisänemänisänä saa arvosteltava hevonen Rosvo-Roopesta yhteensä 2p. (1p. + 1p.)
Jos hevosensa ilmoittanut haluaa, että kolmannen polven jälkeen arvosteltava hevonen saa suvustaan pisteitä, tulee palkintojen löytyä sukutaulusta tai listasta linkitettyinä. Linkki erilliseen listaukseen tulee löytyä selkeästi sukutaulun yhteydestä!

Usein kysytyt kysymykset arvostelusta:

Sukulaisen sivuilta ei löydy kilpailutuloksia, mutta VRL:n sivuilta löytyy. Saako arvosteltava hevonen pisteitä tästä sukulaisesta?:
- VRL:n sivuilta löytyvät tulokset arvostellaan. Jos sukulaisen sivuilla VH-tunnusta ei ole linkitetty, tulee se olla arvosteltavan hevosen sivuilla linkitettynä.

Sukulainen on KRJ palkittu, mutta tulosta ei ole hevosen sivuilla. Saako arvosteltava hevonen pisteitä tästä sukulaisesta?:
- Saa mikäli hevosen nimen viereen on linkitettynä tilaisuus (tai vaihtoehtoisesti linkki VRL:n sivuille) mistä sukulainen on palkintonsa saanut.

4. Laatupisteet

Elokuussa 2017 KV otti kokeiluun laatupisteet. Laatupisteet ovat pisteitä joita saavat hevoset jotka ovat erityisen hienoja kouluhevosen alkuja. Laatupisteet ratkaistaan arpomalla kaikki tilaisuuteen osallistuvat hevoset. Arvontaan käytetään M Layoutsin tarjoamaa arvontakonetta.

Kolme ensimmäistä sijoittunutta saa laatupisteitä 10 pistettä. Mikäli tilaisuudessa on yli 100 osallistujaa saa ensimmäinen sijoittunut 20 pistettä ja kaksi muuta sijoittunutta 10 pistettä.

© Kouluvarsojen laatuarvostelu   /   kuvat © Gordon Dionne (CC BY-NC-SA 2.0)